9 feiten over New York

amerika vlag

Wat je nog niet wist over New York? Ongetwijfeld deze 9 leuke feitjes. Lees snel meer!


Lees verder

Ik heb onlangs een Citytrip New York gemaakt. En ik ben er achtergekomen dat er feiten zijn over New York die veel mensen niet weten. Als u een van plan bent een citytrip new york te maken, zijn dit de 9 feiten die u moet weten voordat u vertrekt:

1. Waarom heeft New York als bijnaam “Big Apple”?

Iedereen noemt New York de ‘Big Apple’. Maar waarom? Waar komt het vandaan? De zinsnede werd eerst gepopulariseerd door een krant editor, John Fitzgerald, met zijn column: “around the big Apple” Hij hoorde de term voor het eerst van zwarte manage jongens, die New York beschreven als een stad van monetaire overvloed en mogelijkheden.

2. New York heeft de meest antieke infrastructuur in Amerika

De stad New York heeft de meest uitgebreide en oudste vervoermiddelen in heel Noord-Amerika. New York zelf is de thuisbasis van meer dan 12.000 gele taxi’s, 120.000 fietsen, een enorme metro-, bus-en spoorweg-systeem, grote luchthavens, enorme bruggen en tunnels, veerboten, en een antenne commuter tram (denk aan een oversized kabelbaan ).

3. IJshockey en New York

New York organiseerde in 1980 de olympische winterspelen. Het ijshockey team van New York bestaande uit amateurs en jongens die op de universiteit ijshockey speelde, moest het opnemen tegen het beste ijshockey team in de wereld: Rusland. Om het in de woorden van de New York Times: “Tenzij het ijs smelt, of tenzij de Verenigde Staten team een wonder verricht zal Rusland voor de zesde keer op rij de gouden medaille winnen”. Dit was niet het geval en Amerika won. Dit is in Amerika een van de grootste sportmomenten uit de 20st eeuw!

4. Natuur in New York

New York State is het best bekend om het stedelijk landschap. Maar het grootste deel van de stad New York wordt gedomineerd door landerijen, bossen, rivieren, bergen en meren. Zelfs in de bebouwde kom van New York zijn er meer dan 12.000 hectare onbebouwd natuurlijke terrein en 26.000 hectare park te vinden. Wie had gedacht dat er rivieren, estuaria, stranden, zoutwater moerassen, bossen, graslanden, zand duinen, vijvers en meren te vinden zijn in New York City? Naast de esthetische aantrekkingskracht, zijn deze landschappen erg belangrijk voor de stad New York. Ze zorgen voor schone lucht en water. Een goed voorbeeld van natuur in New York is Central Park.

5. Het Erie Canal

5. De Erie Canal werd gebouwd in de negentiende eeuw en was een belangrijke stap in het creëren van het internationale handelscentrum, New York, die we vandaag kennen. Het was een wonder van zijn tijd en werd vaak het Achtste Wereldwonder genoemd. De Erie Canal werd een aantal keren uitgebreid, vanwege de toegenomen handel. De ‘laatste’ prestatie was een kanaal van 12 tot 14 meter diep, 120 tot 200 meter breed en 363 mijl lang. Vandaag de dag wordt het Erie Canal grotendeels gebruikt voor recreatieve doeleinden. Bekijk ook is het artikel over Wall street voor meer informatie over waarom New York een handelstad is.

6. Wie bedacht de naam New York?

Wie bedacht de naam ‘New York’? New York werd voor het eerst bezocht door een Italiaan genaamd Giovanni da Verrazzano, die noemde het New Angouleme ter ere van de Franse koning François I. Daarna werd het land geëist door de Nederlanders en ze noemde het, Nieuw Nederland. Tot slot, de hertog van York uit Engeland kocht Long Island en nam bezit van de rest van het land door de brute kracht van het britse leger. De hertog van York noemde het land, New York (wat een verrassing).

7. New York was de eerste die nummerplaten introduceerde

7. New York was de eerste staat om nummerplaten in te voeren voor auto’s. Ze verschenen voor het eerst in 1901, maar dat gebeurde niet zoals het nu gebeurd. In feite vereistte het dat de eigenaren hun eigen borden maaktte. Van 1901 tot 1902 hadden kenteken platen alleen de initialen van de eigenaar. In 1910 begon New York met het uitgeven van kentekenplaten.

8. Het Rockefeller centrum

In het Rockefeller centrum wordt elk jaar een gigantische kerstboom neergezet, dit is al een traditie vanaf 1931. De traditie begon toen bouwvakkers van het Rockefeller Center een spar hadden versierd met papier en blikjes. Tegenwoordig is de Rockefeller kerstboom meestal een Norway spruce die een levensduur van 80-110 jaar heeft en maar liefst 1 voet per jaar groeit. De afmetingen van de boom moet minimaal 65 meter hoog zijn en 35 meter breed om te kwalificeren voor het Rockefeller Center zijn. Nadat het seizoen voorbij is, wordt de boom vaak gemulchd en gedoneerd aan goede doelen. De boom kan bijna 3 ton opleveren.

9. Het hoogste gebouw in New York

Het Empire State Building was het hoogste gebouw in de wereld van 1931-1972. Het werd overtroffen door het World Trade Center, dat het hoogste gebouw in New York werd. Na de bomaanslagen, werd het Empire State Building aangekondigd en blijft nu het hoogste gebouw in New York. Het hoogste gebouw in de wereld is het Sears gebouw in Chicago. Maar dit record zal naar verwachting worden overtroffen door de Burj Dubai, die ooit zal worden afgerond ongeveer 1,5 keer de hoogte van Sears!

Daar heb je het! De top negen feiten over New York die ik ontdekte op mijn reis naar New York.

Iedereen weet dat New York een wereldwijde marktleider is in business, finance, mode en kunst. Toch is dit slechts het ‘masker’ van New York. Door het lezen van dit artikel, heb je de eerste stap gezet om de wereldstad te waarderen
Bekijk ook is onze top 10 bezienswaardigheden