Geschiedenis van New York

amerika vlag

New York is een bruisende en boeiende stad in Amerika met een minstens even boeiende geschiedenis. In dit artikel bespreken we daarom de geschiedenis en het ontstaan van New York.


Lees verder

De ontdekking van New York en Amerika

Amerika, en dus ook New York, werd oorspronkelijk bewoond door de “indianen”. Zoals je waarschijnlijk wel weet, was Columbus de ontdekker van Amerika. Columbus was echter in de Caraïben aan land gegaan. Pas later, in het jaar 1524, werd de haven van New York ontdekt door Giovanni Da Verranzo, een Italiaan uit Firenze die een Franse expeditie leidde. De expeditie en de verkenning van de haven van New York werd daarna gerapporteerd en de informatie werd naar de archieven gestuurd.

Belgen in New York

Oorspronkelijk wekte de ontdekking van New York en zijn haven weinig Europese interesse. In mei 1624 komt daar verandering in. Op dat moment komt een schip, genaamd “Nieu Nederlandt”, aan op het eiland Manhattan. Het zal je waarschijnlijk verrassen, maar aan boord van dit schip bevonden zich Belgen; voornamelijk Walen en enkele Vlamingen. De passagiers verspreidde zich zeer snel en stichtte een eerste nederzetting, die ze de naam “Neuf-Avesnes” gaven. Ondertussen lieten ze ook hun families en streekgenoten overkomen. Deze families en streekgenoten hadden Duitse, Britse en Nederlandse afkomst. Het gekoloniseerde gebied noemden ze Nieuw-Nederland, in het Latijn: Nova Belgica (Nieuwe Nederlanden).

Daarna noemden ze de nederzetting Nieuw-Amsterdam en kocht Peter Minuit, de eerste gouverneur van Nieuw-Nederland, in 1626 Manhattan over van de oorspronkelijke bewoners. Hiervoor betaalde hij enkele snuisterijen, het bedrag was dus eerder symbolisch.

Engelsen in New York

Manhattan bleef echter niet lang in de handen van de Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse families. In 1664 veroverden de Engelsen immers het eiland. De benaming Nieuw-Amsterdam verdween en moest plaats maken voor “Province of New York”.

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

De Engelsen daarentegen konden het gebied lang behouden, maar ook zij moesten in 1783 Manhattan afstaan na een bloedige Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In deze oorlog streden de Engelsen tegen een Amerikaans leger geleid door George Washington. In deze oorlog lieten veel mensen het leven.

Aangezien het Amerikaanse leger de Engelsen overwonnen en verdreven had, werden de Verenigde Staten onafhankelijk. Om hem te belonen voor zijn daden, werd George Washington in 1887 de eerste president van de Verenigde Staten.

De economische bloei van New York

Vandaag de dag kennen we New York als een plek die zeer belangrijk is in de wereld, zeker op het vlak van economie. De economische bloei van New York begon na de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Er waren toen echter ook veel problemen in New York, zeker na de Amerikaanse Burgeroorlog. In die oorlog streden de noordelijke Staten tegen de zuidelijke staten. Na de Amerikaanse Burgeroorlog stroomden immigranten samen in New York, deze immigranten waren voornamelijk afkomstig uit Azië en Europa. Hoewel de immigranten verschillende afkomsten hadden, hadden ze éénzelfde doel; een goed leven zoeken in New York en de Verenigde Staten. Door de slechte levensomstandigheden en armoede, was er in die tijd echter veel criminaliteit in New York.

New York van vandaag

Vandaag de dag is New York ingedeeld in vijf belangrijke delen. Deze indeling bestaat al sinds 1898. Vanaf 1920 kwamen er nog immigranten bij, deze keer uit Afrika: de Afro-Amerikanen. In 1925 werd New York dan ook de meest bevolkte stad op aarde. Zo’n groot bevolkingsaantal vereist veel woongelegenheden, en daarom verschenen de eerste wolkenkrabbers rond 1930 in de stad.

9/11

Wie voor 2001 geboren is, herinnert zich waarschijnlijk de dag 11 september 2001. Op die dag vlogen twee passagiersvliegtuigen in de Twin Towers, die samen het World Trade Center vormden. De terroristische aanslag kostte aan meer dan 3 duizend mensen het leven.