Saint Patrick’s Cathedral – New York

amerika vlag

De Saint Patrick’s cathedral is een katedraal die midden in het centrum van New York staat. Het kolossale gebouw staat aan de 50th street in het blok Fifth Avenue, gelegen in Manhatten. Een van de vele bezienswaardigheden die u kunt ontdekken als u een citytrip New York maakt.


Lees verder

Saint Patrick’s Cathedral is een van de grootste kathedralen ter wereld

De Saint Patrick’s Cathedral is een rooms-katholieke kathedraal en hij behoort tot één van de grootste kathedralen ter wereld: Hij is 110 meter lang en 58 meter breed. De punten aan de voorkant zijn ruim 100 meter hoog. Het gebouw is gebouwd in de Amerikaanse gotische stijl. Door een speciale constructie in het gebouw zijn er minder zware muren nodig, hierdoor konden er meer ramen geplaatst worden. Dat is de reden dat het in de kerk erg licht is. Aan de voorzijde zitten drie bronzen deuren die opengaan tijdens speciale gelegenheden, zoals: trouwerijen of begrafenissen.

Geschiedenis

Op 6 maart 1810 kocht aartsbisschop John Joseph Hughes de grond waar de huidige Saint Patrick’s Cathedral staat voor slechts 11.000$. Aanvankelijk wilde hij hier een weeshuis bouwen, omdat in New York veel weeskinderen leefden. De plannen waren gewijzigd en John Joseph Hughes besloot om er een kathedraal te bouwen. Hij wilde de oude Saint Patrick’s Cathedral vervangen. De oude Saint Patrick’s Cathedral staat nu nog steeds in New York. Door een brand in 1866 was deze kathedraal verwoest. In 1886 is hij gerenoveerd. Deze voorganger, en tevens de oudste kathedraal van New York, van de huidige Saint Patrick’s Cathedral is nog steeds te bewonderen in New York.

Op 15 augustus 1858 werd er begonnen met bouwen. Daarna lag in 1865 de bouw, door de burgeroorlog die bezig was, voor een tijd stil. In 1878 was het gebouw klaar, hij werd vervolgens op 25 mei 1879 officieël geopend door aartsbisschop John McCloskey.

In de tijd tussen de opening en nu zijn er nog veel toevoegingen gedaan aan het gebouw. Zo is in 1882 er een school gebouwd en geopend. Verder is de woning van de pastoor gebouwd in 1884. De hoge torens aan de voorkant waren af in 1888 en in 1901 begon aan de oostkant van de kathedraal de bouw aan een uitbreiding.
Tussen 1927 en 1931 werd de kerk volledig gerenoveerd. Tijdens die renovatie is er ook een tweede orgel in het gebouw geplaatst.

Feiten over het gebouw

De architect van het gebouw is James Renwick. Hij baseerde het ontwerp op de Dom van Keulen en de Kathedraal van Amiens. De kerk heeft met de twee orgels totaal 9838 pijpen. Verder komen er elk jaar 3 miljoen toeristen op de kerk af.

De Saint Patrick’s Cathedral bezoeken?

Bekijk dan is onze aanbieders en boek een leuke citytrip New York!